Terug

In memoriam Shiner Twins' Dick Wagensveld, 1957-2011
Hij was in evenwicht. Hij speelde dienend, maar niet onderdanig. Een vriendenclub, dat hoorde je én je zag het. De leadgitarist en hij gingen al heel lang mee, van ver voor deze band, al speelden ze ook nu lang niet altijd met zijn vieren. Rootsmuziek en geld: twee onverenigbare grootheden. Hij gaf er niet om. Een feestband heeft meer werk dan een rootsband, maar dat moet je wel willen. Als je doet wat dichtbij je ligt, hoef je geen 100 optredens per jaar te doen, al zou dat zou wel leuk zijn. Hij bleef er laconiek onder als hij er alweer niet bij was: geen geld voor de hele band. Hij vond het niet zo belangrijk dat hij dat jammer vond. De songs bleven wel overeind. Het ging niet om hem, maar om de sfeer, de taal die je spreekt. Hij speelde ooit gospel in het EO-circuit. Mooi was dat: contrabas, gitaar en zangeres. Hij bleef Nederlands Hervormd en begeleidde nog altijd een kerkkoor. De echte, zwarte gospel vond hij geweldig. De Utrechtse Heuvelrug lag vlak bij het Amerikaanse zuiden.
Hij was een echte bassist. Hij speelde ook tuba, tenslotte. Met zijn rol in de band was hij heel gelukkig. Hij hoefde geen virtuoos te zijn: gewoon op tijd spelen, in de groove zitten en lekkere geluiden maken. Hij had nooit gedacht op zijn drieënvijftigste nog steeds muziek te maken en op te treden. Een mooie manier van oud worden. Zijn vader werd 86. Die had 62 jaar muziek gemaakt en was tot zijn 86e min een dag nog ondeugend en puberaal. Hij hoopte ook zo te blijven. Ze vroegen hem op school of dat vele spelen wel samenging met zijn werk. Om tien over acht voor de klas met dertig kids erin was soms lastig, maar dat was zeldzaam. Hij wist: als hij niet speelde, zou hij simpelweg niet functioneren.
Hij overleed zomaar op het podium, bassend, drieënvijftig jaar oud.
(Ruud Heijjer - Kippenvel.net - 03-05-2011)

In memoriam: Dick Wagensveld, bassist. (1957–2011)
Lieve Dick,
Toen ik thuiskwam van een weekje uitwaaien, vond ik je brief in de bus. De grijze rand om de envelop bereidde me voor op slecht nieuws. Met angst om het hart maakte ik ‘m open. Ik kon mijn ogen niet geloven. Je bent dus vertrokken. Voorgoed. Op de voorkant van de kaart een foto in lichtgrijze tinten. Jouw versterker en een paar gitaren, die gebroederlijk met hun body’s tegen elkaar aangeleund wachten op de volgende set. Die set zal ik niet meer met je mogen spelen. Niet hier, in het nu, in ieder geval. Misschien later ooit nog eens. Ik denk aan de mooie optredens die we hebben gehad. Aan de CD Tussen Zoet & Zout waar we met zoveel lol aan hebben gewerkt. Die voor mij zo belangrijk was, om me te ontworstelen aan foute keuzes die ik had gemaakt. Op die CD stond onze eigen uitvoering van Het Water. Ik heb Fokke gebeld en hoorde dat je altijd zo trots was op die track. Ze hebben het gedraaid tijdens je begrafenis, vertelde hij. Ik kon er niet bij zijn, want ik was ver weg. Ik huilde. Nu weer. Muziek verbroedert. Jij was een broeder. Je speelde zoals een bas moet worden bespeeld. Less is more. Met weinig deed je veel. Zoals alle echte groten. Nu moeten we je ondersteuning missen. Sijmy, Dirk, Chris en je moeder het meest. Jouw noten staan voorgoed op onze CD, jouw beeltenis voor altijd in mijn hart. Het was te vroeg Dick. Veel te vroeg. Maar ja, een publiek kun je bespelen. De dood, die rotzak, trekt zich nergens wat van aan. We zullen je missen.
(Jan Tekstra - JanTekstra.nl - 01-05-2011)

Bassist Wagensveld gestorven in harnas
In Memoriam Dick Wagensveld, 1957-2011
Afgelopen maandagavond overleed bassist Dick Wagensveld (53) tijdens een optreden met de groep Rootbag op Paasblues in Asten.
Dick Wagensveld was bassist van de groepen The Shiner Twins, Rootbag en de Charles Adrian Band, en hij was docent op een lyceum in Wijk bij Duurstede.
Eindhovenaar Jack Hustinx, zanger-gitarist van The Shiner Twins, is daags na de fatale avond de klap nog niet te boven: "Ongelooflijk, zoiets weiger je te geloven als je het hoort. Het gaat je begrip te boven. Dick speelde al negen jaar bij ons en nog veel langer met onze gitarist Richard van Bergen, wel 27 jaar of zo. We hadden een hechte band met elkaar, we hebben in de loop der jaren zo veel meegemaakt samen. Ook op persoonlijk vlak waren we echte maatjes."
Het past in de romantiek van de muzikant om in het harnas te sterven, op het podium. Al is het natuurlijk stukken minder voor je bandmaten en het publiek. Hustinx: "Misschien is dit de mooiste manier om te gaan, daar kan ik als muzikant wel jaloers op zijn. Maar ik ben blij dat ik er niet bij was, want het is heavy shit." In zijn lange loopbaan baste Wagensveld onder meer bij de Millstreet Blues Band, Crown Jewels en The Malford Milligan Band. Met The Shiner Twins had hij net de laatste hand gelegd aan een nieuw album: "Four Souls - One Heart". Een titel die nu wel een wrange lading krijgt, omdat een hartstilstand Wagensveld fataal werd. Hustinx: "Wrang? Dat vind ik niet. Ik heb vannacht lang nagedacht over waarom we deze titel kozen. Op een of andere manier moest dat blijkbaar zo. Het album was net af en we stonden op scherp voor de komende optredens. We hebben, in overleg met Dick's vrouw, besloten om door te gaan en in ieder geval het album te laten verschijnen."
De organisatie van Paasblues zou tijdens het optreden van Rootbag afscheid nemen van twee bestuursleden. "Op het moment dat de muziek stil wordt gelegd, stapt Wagensveld achteruit. Niemand had door wat er aan de hand was", vertelt organisator Leo Gabriëls van Stichting Blast. De reanimatiepogingen van bandleden en organisatie mochten niet baten. Gabriëls: "We hebben gedaan wat we konden doen." De organisatie laat zienderogen aangeslagen weten dat het succes van het festival totaal wordt overschaduwd door het voorval. "We wensen de familie en vrienden alle sterkte toe. Als de familie het goed vindt, willen we nog iets ter ere van Dick organiseren."
Dick Wagensveld laat een vrouw en twee zonen achter.
(Peter Borgers - Eindhovens Dagblad - 27-04-2011)

Dick Wagensveld (Shiner Twins) plotseling overleden
Vanochtend ontvingen wij het trieste nieuws van de Eindhovense rootsformatie Shiner Twins dat hun bassist, Dick Wagensveld, gisteravond plotseling is overleden na een hartstilstand bij een optreden met het trio Rootbag. Dick werd slechts 53 jaar oud.
Dick Wagensveld werd geboren op 13 juni 1957 en is sinds 1971 bassist. Hij speelde in diverse formaties, waaronder de Malford Milligan Band, The Crown Jewels, Creek Dogs, Jan Tekstra en de Millstreet Bluesband. Als gastmuzikant is hij ook nog te vinden op een CD van Les Chats Cadiens. Zijn huidige bands waren The Shiner Twins, de Charles Adrian Band en een vrij nieuw project, Rootbag, waarmee hij gisteren, maandag 25 april, op het podium stond om Paasblues in Asten af te sluiten. Rootbag is een trio met liefde voor de elementaire blues uit Mississippi en hartveroverende swamp-pop uit Louisiana. Naast Wagensveld speelden drummer J.J. Goossens en gitarist Richard van Bergen, die ook deel uitmaakt van de Shiner Twins. Die groep is begonnen in 2002 en neemt in de rootsmuziek uit Nederland een bijzondere plek in. Zij spelen een meer uitgebreide mix van muzikale stijlen van de zuidelijke Amerikaanse staten: blues, funk, soul, gospel, rock'n'roll, New Orleans, noem het maar op en het zit erin. Naast Wagensveld en Van Bergen bestaan de Shiner Twins uit zanger en gitarist Jack Hustinx en drummer Jody van Ooijen. Wagensveld speelde behalve bas ook tuba, die erg aansprekend kon zijn, zo schreef onze recensente over de CD Southern Belles van de Shiner Twins: "En tot besluit is er nog een gospel, Be Ready, maar dan eentje die erg vrolijk klinkt door de tuba van bassist Dick Wagensveld. De groep voert je zo mee in een typisch New Orleans geluid, je ziet de 'street parade' aan je voorbijtrekken."  Na twee lovend ontvangen voorgangers staat voor komende maand de presentatie van de derde CD gepland, met de bijbehorende reeks optredens waar niet alleen de band zelf, maar ook menig liefhebber naar uit zal hebben gezien, om te genieten van het sterke samenspel van de vier mannen, die graag een festivaltent, zaal of kroeg op zijn kop zetten met een lekker dynamisch potje muziek.
In het dagelijks leven was Dick Wagensveld leraar op een middelbare school, hij laat een vrouw en kinderen achter. De redactie van Folkforum wenst ze heel veel sterkte bij het verwerken van dit plotselinge verlies.
(Mirjam Adriaans – Folkforum.nl - 26-04-2011)