SUBURBAN RELEASE-INFO "FOUR SOULS - ONE HEART" CD - MEI 2011
Kun je een CD die door vrijwel de gehele Nederlandse pers bestempeld is als "een meesterwerk in het genre" nog overtreffen?  Jazéker, dat bewijzen de Shiner Twins met dit derde album "Four Souls - One Heart". De bezieling en intensiteit zijn nóg meer aanwezig dan op z’n twee gelouterde voorgangers "Southern Belles" (2008) en "All In Store" (2006), in een verrassende collectie nieuwe songs van zangers/gitaristen Richard van Bergen en Jack Hustinx, songs die zowel compositorisch als qua gevoel allemaal op een indrukwekkend hoog niveau staan.
Of dit nu komt door alle bizarre gebeurtenissen rond de opnames? Een door brand halverwege de opnames volledig verwoeste studio, opnames die deels in Nederland en deels in de studio van Willie Nelson in Texas gemaakt zijn, bassist Dick Wagensveld die kort na het voltooien van de opnames volkomen onverwacht aan een hartstilstand op het podium overlijdt ... Vast staat in elk geval dat de Shiner Twins zichzelf op alle fronten overtreffen op deze nieuwe CD.
Met gastoptredens van sterzanger Malford Milligan uit Austin (met wie het voor de Shiner Twins als begeleiders in 2002 allemaal begon), de Texaanse gospel-zangeressen Glenda Dotson en Sheree Smith, Nederlands beste roots-vocalist JW Roy, Dutch Blues Award winnaar Gait Klein Kromhof op harmonica en de onnavolgbare Roel Spanjers als een soort vijfde bandlid op Hammond B3, accordeon en piano. "Four Souls - One Heart" is zonder twijfel een nieuwe mijlpaal in Rootsmusic-land !!

SUBURBAN RELEASE-INFO "SOUTHERN BELLES" CD - OKTOBER 2008
Na de overweldigende stroom lovende reacties op het debuut-album All In Store (stond eind 2006 op #2 in de Euro Americana Chart en hoog in diverse jaarlijsten) presenteren de Shiner Twins zich op de opvolger Southern Belles zo mogelijk nóg overtuigender. Op deze nieuwe CD gaat de band nog een stukje verder de diepte in, onder meer door de krachtige manier waarop ze traditionele Southern Gospel weet te vermengen in haar muziek. Maar ook die typische New Orleans grooves, een aantal hartverscheurende ballads, en straight-ahead Rock’n’Roll ontbreken niet op dit nieuwe album, wat dat betreft is Southern Belles een waardig, soulful én logisch vervolg op All In Store.
Binnen Nederland nemen de Shiner Twins een volstrekt unieke plek in, er is géén andere band die zo’n grote verscheidenheid aan zuidelijke Amerikaanse muziekstijlen op zo’n eigenwijze manier tot een geheel weet te combineren. Ook buiten Nederland heeft de band daar inmiddels alle lof voor mogen ontvangen, getuige de uiterst positieve bijval van inmiddels bevriende collega’s uit Austin-Texas zoals o.a. Stephen Bruton, Patricia Vonne, Malford Milligan en Harry Bodine (Delta Roux), met wie ze inmiddels ook allemaal samen gespeeld hebben, zowel live als in de studio. De titel Southern Belles is dan ook een knipoog naar die smeltkroes van stijlen, vormgegeven in een schitterende digipack met op de voorkant een zeer toepasselijke foto die de gerenommeerde Amerikaanse fotograaf Henry Horenstein begin 70-er maakte in een van die vele typisch zuidelijke roadhouses.
Gedurende de afgelopen twee jaar hebben de Shiner Twins veel live gespeeld, en dat is ontegenzeggelijk te horen op dit nieuwe album; de band klinkt hechter, brutaler en zelfverzekerder dan ooit. Bovendien hebben de componisten en zangers van de band, Richard van Bergen en Jack Hustinx, een dertiental pareltjes geschreven die moeiteloos kunnen wedijveren met het beste wat er op dit gebied uit de Verenigde Staten komt. Dit alles verpakt in uiterst smaakvolle arrangementen, met veel nadruk op de vocale harmonies van de beide heren. Ook wordt opnieuw duidelijk waarom (slide)-gitarist Richard van Bergen gerekend wordt tot de top van Nederland, er zijn er maar weinig die zó veelzijdig, eigenzinnig en doorleefd voor de dag komen. Voeg daarbij de onweerstaanbare grooves van het ritme-tandem Nicky Hustinx (drums) en Dick Wagensveld (bas) en je hebt de perfecte roots-gumbo. Daarnaast wordt de band op een aantal nummers van Southern Belles op geraffineerde wijze terzijde gestaan door gelouterde medebroeders Roel Spanjers (B3-piano-accordeon) en Gait Klein Kromhof (harmonica). Betere Amerikaanse roots-music, of zo U wilt Americana, wordt er in Nederland niet gemaakt !!

SUBURBAN RELEASE-INFO "ALL IN STORE" CD - OKTOBER 2006
De nieuwe Shiner Twins CD "All In Store" luistert als een muzikale reis van Memphis via New Orleans naar Austin-Texas, met een kort uitstapje naar de Texaans-Mexicaanse grens. En dat is niet verwonderlijk, want de zuidelijke staten van de USA, dat is precies waar de muzikale wortels van de vier "twins" liggen.
Toen Jack Hustinx begin 2002 vanuit Austin-Texas bezig was met het samenstellen van een Europese touring-band op verzoek van soul-gigant Malford Milligan (ex-Storyville en ex-Double Trouble) kwam hij in contact met Richard van Bergen, en dat was het begin van een vruchtbare jarenlange samenwerking tussen de twee zangers/gitaristen. Als de begeleidingsband van Malford Milligan werden in 2002 en 2003 met drummer Nicky Hustinx en bassist Dick Wagensveld meerdere uitgebreide en succesvolle tournees door de Benelux ondernomen (veel festivals waaronder Moulin Blues), en kwam eind 2002 ook de alom geprezen CD "Sweet Cherry Soul" van the Malford Milligan Band op de markt, deels opgenomen in Nederland en deels in Austin, en geproduceerd door Jack Hustinx.
In Februari 2003 werd tevens een succesvolle tour gedaan langs de betere clubs en radio- & tv-stations in Malford's hometown Austin, waaronder een uitverkocht "Antone's".
De verdere muzikale historie van de vier Shiner Twins beslaat een dwarsdoorsnede van bands die in roots-minnend Nederland hun sporen ruimschoots verdiend hebben: de band van JW Roy, Sunset Travelers, Crown Jewels, Millstreet Bluesband, Soul Survivors en Arti Rhythm. Nicky Hustinx is bovendien enkele jaren de vaste drummer geweest op de Europese tournees van Patricia Vonne uit Austin.
Gitarist Richard van Bergen is door kenners al meerdere malen uitgeroepen tot een van de beste roots-gitaristen van het land, en de Nederlandse editie van het magazine "Guitarist" wijdde enige tijd terug nog een fraai artikel aan zijn onmiskenbare slidegitaar-spel en z'n andere gitaristische kunsten. Over drummer Nicky Hustinx is recentelijk een mooi verhaal in de "Slagwerkkrant" verschenen.
Toen er in de zomer van 2003 een einde kwam aan de samenwerking met Malford Milligan, besloten de bandleden verder te gaan als Shiner Twins, met hun eigen repertoire. Vanaf dat moment zijn zowel Richard en Jack veel nieuwe nummers gaan schrijven voor de band, en een 13-tal daarvan zijn nu verzameld op de nieuwe CD "All In Store". De band heeft bij de opnames assistentie gekregen van een aantal gerespecteerde collegae zoals Roel Spanjers (toetsen), Patricia Vonne (een texmex-duet met Jack), Gait Klein Kromhof (harmonica) en JW Roy (leadvocals op "Drown In Your Arms"). Deze laatste was dermate enthousiast over het album dat-ie ervan overtuigd was dat dit "dé roots-CD van het najaar" zou gaan worden, en meer bijzonder over de titelsong van de plaat: "een van de mooiste liedjes die ik sinds tijden gehoord heb, écht een klassieker, ik ben trots op jullie." Gerenommeerde magazines en websites spreken over "Hieraan kan menig Amerikaanse rootsband een voorbeeld nemen", "Een allround Americana-band waar ze in Austin nog mooi van zouden ophoren", "Chapeau voor de heren Van Bergen en Hustinx, verbluffend goede zangers en songwriters om U tegen te zeggen; internationale klasse!", "Dat de Shiner Twins inmiddels tot de top van de Europese rootsscene behoren staat buiten kijf" of "Laat u niet weerhouden om de beste roots-CD sinds jaren van eigen bodem in huis te halen" (zie alle recensies). Radio-icoon en DJ Hubert van Hoof had het ook al over "in ieder geval dé Neder-roots-release van het jaar", terwijl de godfather van de Amerikaanse rootsmuziek op de Nederlandse radio, VPRO's Jan Donkers, eveneens zeer lovend was over het album. Hetzelfde geldt voor de luisteraars van het alom gerespecteerde "American Connection" (KRO Radio), die "All In Store" eind 2006 verkozen op een 14e plaats in de top-50-jaarlijst van dat jaar. En dat was niet de enige jaarlijst waar het album hoog scoorde ....  Bovendien bereikte de plaat nauwelijks drie weken na de release al een tweede plaats in de Euro Americana Chart.
De CD is in elk geval een gevarieerd geheel geworden, maar dat is geen verrassing gezien de muzikale voorkeuren en invloeden van de heren. Stop "All In Store" in je CD-speler en geniet van een muzikale roadtrip langs alle moois wat de zuidelijke staten van de USA muzikaal te bieden hebben: van de bezwerende ritmes van New Orleans naar southern gospel, van soul naar traditionele rhythm & blues, en van ingetogen soulful ballads naar texmex tearjerkers, met veel respect voor traditie gespeeld en gezongen door een viertal échte roots-junkies met een jarenlange muzikale ervaring. 

RICHARD VAN BERGEN .... vocals - lead guitar & slide guitar - mandolin
JACK HUSTINX .... vocals - acoustic guitar & electric guitar
DICK WAGENSVELD .... bass - double bass - tuba
NICKY HUSTINX .... drums - percussion